Skip to main content
SearchLoginLogin or Signup

Start2Preserve: Digitale content duurzaam bewaren doen we samen

community building track in Dutch

Published onMay 22, 2024
Start2Preserve: Digitale content duurzaam bewaren doen we samen
·

Het internationale congres over digitale preservering iPRES organiseert op 17 september een programma voor Vlaamse en Nederlandse cultuurorganisaties, waaronder erfgoed- en kunstorganisaties, en lokale overheden die op zoek zijn naar oplossingen voor het duurzaam bewaren van hun digitale content. Je ontmoet collega’s van organisaties uit de buurt met dezelfde uitdagingen, je wisselt ervaringen, kennis en vragen uit en hoort over behulpzame voorbeelden en tools.

Tools en kennis tegen informatieverlies

Heb jij als organisatie documenten in de cloud of op een server of een fotocollectie op cd-roms die je over tien jaar nog wilt kunnen raadplegen? Als je niets doet, kan deze informatie verdwijnen.

Gelukkig zijn er oplossingen om je digitale bestanden goed en duurzaam toegankelijk te houden. Veel van deze organisaties werken samen om informatieverlies te voorkomen. Zij hebben handige tools en praktijken ontwikkeld om risico’s te beperken en om je te helpen bij het duurzaam bewaren van je digitale materiaal.

Wil jij deel uitmaken van onze startende community?

Daarom starten we een lokaal/regionale community voor organisaties uit Vlaanderen en Nederland die aan de slag willen met het duurzaam toegankelijk maken van hun digitale content en informatie en willen leren van elkaar. Ben je op zoek naar informatie of gewoon goede praktische voorbeelden? En wil je in contact komen met andere organisaties die dezelfde uitdagingen hebben?

Kom dan naar dit netwerkevent waar digitale archivarissen, informatiebeheerders en andere professionals jaarlijks samenkomen om kennis uit te wisselen over digitale preservering. Het programma start met de (Engelstalige) keynote lezing in de ochtend ter introductie van het onderwerp en eindigt met een receptie die om 18 uur begint. Het is eventueel ook mogelijk na de keynote lezing aan te haken bij de introductie van de deelnemers.

Aanmelden voor dit specifieke programma is noodzakelijk, maar kan gratis en online (voor 11 september).

Uiteraard nodigen we je van harte uit om ook deel te nemen aan de gehele conferentie en je hiervoor in te schrijven.

Programma

 • 9.00 - 11.00 uur Keynote lezing iPRES over het belang van het duurzaam bewaren van gedigitaliseerd cultuurhistorisch materiaal (deze lezing is in het Engels)

 • 11.00 - 11.30 uur Verplaatsen naar locatie

 • 11.30 - 12.30 uur Introductie van de deelnemers met koffie en thee

 • 12.30 - 13.15 uur Lunchpauze

 • 13.15 - 14.45 uur Drie good practices over digitale duurzaamheid uit de erfgoed-, kunsten- en overheidssector uit Vlaanderen + aan de slag met tools, wegwijzers en tips voor het duurzaam maken van je digitaal materiaal uit Nederland

  1. Digitaal informatiebeheer in de podiumkunsten: dagdagelijks werkinstrument en e-depot (door Pierre Van Diest, DE SINGEL)

   1. Samen Sterk: AIDA en Digitale Archieven (door Wim Lowet, Vlaams Architectuurinstituut / AIDA)

   2. Digitale informatie beheren via SharePoint bij ABB (door Sarah Macquoy en Simone Delvaux, Agentschap Binnenlands Bestuur)

   3. Tools en tips voor het duurzaam bewaren van je digitale bestanden (door Tamara van Zwol, Netwerk Digitaal Erfgoed)

 • 14.45 - 15.15 uur Koffie- en theepauze

 • 15.15 - 16.45 uur Aan de slag met specifieke vragen op het gebied van digitale duurzaamheid en samenwerking in de community (in groepjes)

 • 16.45 - 17.30 uur Wat zijn de vervolgstappen? Hoe gaan we verder met de uitbouw van dit Vlaams-Nederlandse praktijknetwerk?

 • 17.30 - 18.00 uur Verplaatsen naar locatie iPRES

 • 18.00 uur: Afsluitende drink: we sluiten aan bij de iPRES-welkomstreceptie

Voor wie is deze dag bedoeld

Voor medewerkers van organisaties uit Vlaanderen en Nederland die aan de slag willen met het duurzaam toegankelijk maken van hun digitale content en informatie en willen leren van elkaar

 • Geen voorkennis is vereist

 • De voertaal van dit programma is Nederlands

 • Samenwerking, kennisdeling en het starten van een community staan centraal

Er is geen voorbereiding vereist, behalve een open blik en het willen aanpakken van de uitdagingen van duurzaam bewaren van digitale content in gezamenlijkheid.

Wat zit er nog meer in de iPRES conferentie?

De iPRES conferentie focust niet louter op het nieuwste en meest geavanceerde werk in digitale preservatie, er is in het hoofdprogramma van de conferentie veel aandacht voor kennisdeling en samenwerking.

Op maandag 16 september is er bijv. een workshop waarin internationale ervaringen uitgewisseld worden rond Building a Local Community of Practice (vereist inschrijven voor de conferentie of voor de pre-conference workshop day). Er wordt tijdens de conferentie zelf gewerkt aan een nieuwe, uptodate verzameling van Skills Development Resources, online materialen en methodes om expertiseopbouw te versterken. Meer over het programma vind je elders op deze website.

Comments
0
comment
No comments here
Why not start the discussion?